Vakbekwaam

Met de opleiding Vakbekwaam verwerft u de vaardigheden waarmee u succesvol kunt functioneren als directeur van een schoolorganisatie. Ook voldoet u met deze opleiding aan de opleidingseisen van het Schoolleidersregister PO voor inschrijving als registerdirecteur (RDO).

Waarom de opleiding Vakbekwaam?

De opleiding Vakbekwaam verhoogt uw vakbekwaamheid als leidinggevende, zodat u in staat bent om professioneel leiding te geven aan uw team bij de organisatie- en onderwijsontwikkelingen
van uw school. De opleiding verbindt theoretische kennis aan het functioneren als directeur in de praktijk. Het leren wordt concreet door het oefenen met complexe casussen. Praktijkgericht onderzoek en werkplekopdrachten vormen de rode draad in de opleiding.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

De opleiding is bedoeld voor directeuren, locatieleiders en teamleiders uit het primair en voortgezet onderwijs, die zich verder willen professionaliseren als vakbekwaam leidinggevende.

Het programma

Het programma van de opleiding bestaat uit een verdieping van de 6 hoofdthema’s, ook wel leerlijnen genoemd:

 1. De organisatie inrichten
 2. Richting geven aan de organisatie
 3. Leiding geven aan het onderwijsprogramma
 4. Mensen ontwikkelen
 5. Ontwikkelen van persoonlijk leiderschap
 6. Werkplekopdrachten en onderzoek

Iedere leerlijn bevat literatuur, aandacht voor onderzoek en persoonlijk leiderschap. Daarnaast voert u praktijkopdrachten uit die de bouwstenen zijn voor de eindopdracht en presentatie waarmee de opleiding wordt afgesloten. De leerlijnen zijn ook als afzonderlijke modules te volgen.

 

Het resultaat

Met de opleiding Vakbekwaam verwerft u de vaardigheden waarmee u succesvol kunt functioneren als directeur van een schoolorganisatie. Ook voldoet u met deze opleiding aan de opleidingseisen van het Schoolleidersregister PO voor inschrijving als registerdirecteur (RDO).

Het diploma

Wanneer u de opleiding succesvol heeft afgerond, ontvangt u het Magistrum-diploma Vakbekwaam Schoolleider. Tevens ontvangt u een officieel erkend diploma van de Stichting Post HBO
Nederland en u wordt opgenomen in het landelijke Abituriëntenregister.

Registratie bij het schoolleidersregister

Met het diploma Vakbekwaam kunt u zich registreren als register directeur onderwijs (RDO) bij het Schoolleidersregister.

 

Locaties

 Avans+ Breda, 076 5258898 Heerbaan 14-40, 4817 NL Breda Routebeschrijving  Fontys Hogeschool Kind en Educatie Eindhoven, 08850 70700 De Lismortel 25, 5612 AR Eindhoven Routebeschrijving  Hogeschool iPabo Amsterdam, 020 4802963 Jan Tooropstraat 136, 1061 AD Amsterdam Routebeschrijving  Katholieke Pabo Zwolle, 038 4257620 Ten Oeverstraat 68, 8012 EW Zwolle Routebeschrijving

Financiële investering

De opleiding kost € 5.900,-. Kosten voor literatuur en arrangement zijn hierbij niet inbegrepen.

Wat zijn de toelatingseisen?

 • U bent minimaal in het bezit van een diploma Basisbekwaam of een gelijkwaardig diploma.
 • U bent werkzaam als (adjunct-) directeur binnen een school.
 • Daarnaast maakt een ontwikkelassessment en/of intakegesprek deel uit van de plaatsingsprocedure. Hiermee geeft u richting aan uw ontwikkelingsdoelen tijdens de opleiding.

Contact

Voor inhoudelijke vragen over de opleiding Vakbekwaam of een vrijblijvend adviesgesprek kunt u contact opnemen met de betreffende locatie waar u de opleiding wilt volgen.

Locatie Breda/Rotterdam/Goes
Avans+
076 – 525 88 98
info@avansplus.nl

Locatie Eindhoven/’s-Hertogenbosch
Fontys Hogeschool Kind en Educatie
08850 75625
fhke-vp@fontys.nl

Locatie Amsterdam/Alkmaar/Utrecht
IPabo
020 – 480 29 63
e.olthof@ipabo.nl

Locatie Zwolle
Katholieke Pabo Zwolle
038 – 425 76 20
centrumvoorontwikkeling@kpz.nl

Studietijd en EC’s

De opleiding duurt nominaal 1 jaar en omvat 420 uur studietijd. Er zijn 18 inhoudelijke studiedagen met een vaste leergroep. De resterende tijd besteedt u aan literatuurstudie, het uitvoeren van praktijkopdrachten, onderzoek en het maken van werkstukken. De studielast van 420 uur staat gelijk aan 15 EC’s.

Meer opleidingen bij Magistrum:
 •  Directeur van Buiten

  Met de opleiding Directeur van buiten verwerft u als zij-instromer van buiten het onderwijs de bekwaamheden waarmee u succesvol kunt functioneren als directeur van een onderwijsorganisatie.

 •  Master Leiderschap in Onderwijs (MLO)

  Na het volgen van de opleiding MLO bent u als schoolleider in staat om op een financieel gezonde basis en met zorg voor kwaliteit een onderwijsorganisatie te leiden. Vanuit een lange termijn visie en met een naar buiten gerichte blik bent u in staat op een ondernemende en innoverende manier uw onderwijsorganisatie verder te ontwikkelen.

 •  Verkort programma Basisbekwaam

  Heeft u een Magistrum-certificaat Middenmanagement behaald, dan kunt u het diploma Basisbekwaam via een verkort programma behalen. Thema's die aan bod kwamen in de opleiding Middenmanagement worden verder uitgediept tot het niveau van basisbekwaam leidinggevende. De bekwaamheidseisen van het Schoolleidersregister vormen hiervoor de basis.