Middenmanagement

Met de opleiding Middenmanagement verwerft u de basiskennis en de basisvaardigheden waarmee u kunt functioneren in het middenmanagement of als bouwcoördinator in het onderwijs.

Waarom de opleiding Middenmanagement?

De opleiding Middenmanagement is gericht op het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van leidinggeven. U verbreedt uw horizon en leert de taal van management en leiderschap verstaan.
U maakt kennis met een aantal inhoudelijke en beheersmatige aspecten van het onderwijskundig leiderschap en leert uw collega’s ondersteunen en begeleiden in hun werk en in hun functioneren als collega in een team.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

De opleiding is bedoeld voor coördinatoren met een leidinggevende taak die zich aangetrokken voelen tot het onderwijskundig leiderschap en al participeren in het managementteam van de school, of voor docenten die de ambitie hebben om een coördinerende rol te bekleden.

 

Het programma

Het programma van de opleiding bestaat uit een aantal basiselementen uit de 6 leerlijnen:

 1. De organisatie inrichten
 2. Richting geven aan de organisatie
 3. Leiding geven aan het onderwijsprogramma
 4. Mensen ontwikkelen
 5. Ontwikkeling van persoonlijk leiderschap
 6. Werkplekopdrachten en onderzoek

Iedere leerlijn bevat literatuur, aandacht voor onderzoek en persoonlijk leiderschap. Daarnaast voert u praktijkopdrachten uit die de bouwstenen zijn voor de eindopdracht en presentatie waarmee
de opleiding wordt afgesloten.

Het resultaat

Met de opleiding Middenmanagement verwerft u de basiskennis en de basisvaardigheden waarmee u kunt functioneren in het middenmanagement of als bouwcoördinator in het onderwijs.

Het certificaat

Wanneer u de opleiding succesvol heeft afgerond, ontvangt u het certificaat Middenmanagement. Met dit certificaat kunt u de opleiding Basisbekwaam (15 EC’s) versneld volgen via een verkort traject.

 

Locaties

 Avans+ Breda, 076 5258898 Heerbaan 14-40, 4817 NL Breda Routebeschrijving  Fontys Hogeschool Kind en Educatie Eindhoven, 08850 70700 De Lismortel 25, 5612 AR Eindhoven Routebeschrijving  Hogeschool iPabo Amsterdam, 020 4802963 Jan Tooropstraat 136, 1061 AD Amsterdam Routebeschrijving  Katholieke Pabo Zwolle, 038 4257620 Ten Oeverstraat 68, 8012 EW Zwolle Routebeschrijving

De opleiding kost € 3.580,-. Kosten voor literatuur en arrangement zijn hierbij niet inbegrepen.

Wat zijn de toelatingseisen?

 •  U bent minimaal in het bezit een hbo-bachelordiploma.
 • U bent werkzaam als leerkracht, bouwcoördinator of teamleider.

Contact

Voor inhoudelijke vragen over de opleiding Middenmanagement of een vrijblijvend adviesgesprek kunt u contact opnemen met de betreffende locatie waar u de opleiding wilt volgen.

Locatie Breda/Rotterdam/Goes
Avans+
076 – 525 88 98
info@avansplus.nl

Locatie Eindhoven/’s-Hertogenbosch
Fontys Hogeschool Kind en Educatie
08850 75625
fhke-vp@fontys.nl

Locatie Amsterdam/Alkmaar/Utrecht
IPabo
020 – 480 29 63
e.olthof@ipabo.nl

Locatie Zwolle
Katholieke Pabo Zwolle
038 – 425 76 20
centrumvoorontwikkeling@kpz.nl

Studietijd en EC’s

De opleiding duurt nominaal 1 jaar en omvat 224 uur studietijd. Er zijn 18 inhoudelijke bijeenkomsten met een vaste leergroep. De resterende tijd besteedt u aan literatuurstudie, het uitvoeren van praktijkopdrachten en onderzoek en het maken van werkstukken. De studielast van 224 uur staat gelijk aan 8 EC’s.

Meer opleidingen bij Magistrum:
 •  Professionalisering schoolleiders – Persoonlijk Leiderschap

  Geregistreerde schoolleiders primair onderwijs (PO) dienen zich binnen 4 jaar na hun registratie te herregistreren. Dit kan door zich verder te professionaliseren op 3 van de 7 thema’s die het schoolleidersregister hiervoor verplicht heeft gesteld. Persoonlijk leiderschap is één van de thema’s. Wij bieden u voor dit thema een interessante en praktijkgerichte opleiding aan.

 •  Professionalisering schoolleiders – Toekomstgericht onderwijs

  Geregistreerde schoolleiders primair onderwijs (PO) dienen zich binnen 4 jaar na hun registratie te herregistreren. Dit kan door zich verder te professionaliseren op 3 van de 7 thema’s die het schoolleidersregister hiervoor verplicht heeft gesteld. Toekomstgericht onderwijs is één van de thema’s. Wij bieden u voor dit thema een interessante en praktijkgerichte opleiding aan.

 •  Directeur van Buiten

  Met de opleiding Directeur van buiten verwerft u als zij-instromer van buiten het onderwijs de bekwaamheden waarmee u succesvol kunt functioneren als directeur van een onderwijsorganisatie.