Basisbekwaam

Met de opleiding Basisbekwaam verwerft u de basiskennis en de basisvaardigheden waarmee u kunt starten als leidinggevende in het onderwijs.

Waarom de opleiding Basisbekwaam?

De opleiding Basisbekwaam is gericht op het ontwikkelen van uw persoonlijk leiderschap en het verwerven van praktische vaardigheden in het leidinggeven aan een groep leerkrachten. In de opleiding wordt de theoretische kennis verbonden aan de praktijk van het werkveld. Het leren krijgt zin en betekenis door het oefenen met eigen praktijkcasussen. Praktijkgericht onderzoek en werkplekopdrachten vormen de rode draad in de opleiding.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

De opleiding is bedoeld voor leidinggevenden die functioneren op het niveau van adjunct-directeur en die zich willen registreren als register adjunct-directeur onderwijs (RADO), of voor docenten en coördinatoren in het onderwijs die een leidinggevende functie op dat niveau ambiëren.

Het programma

Het programma van de opleiding bestaat uit 6 leerlijnen:

 1. De organisatie inrichten
 2. Richting geven aan de organisatie
 3. Leiding geven aan het onderwijsprogramma
 4. Mensen ontwikkelen
 5. Ontwikkeling van persoonlijk leiderschap
 6. Werkplekopdrachten en onderzoek

Iedere leerlijn bevat literatuur, aandacht voor onderzoek en persoonlijk leiderschap en praktijkopdrachten. De praktijkopdrachten vormen de bouwstenen voor de werkstukken en presentatie waarmee de opleiding wordt afgesloten.

 Het resultaat

Met de opleiding Basisbekwaam verwerft u de basiskennis en de basisvaardigheden waarmee u kunt starten als leidinggevende in het onderwijs.

Het diploma

Wanneer u de opleiding succesvol heeft afgerond, ontvangt u het Magistrum-diploma Basisbekwaam. Ook ontvangt u een officieel erkend diploma van de Stichting Post HBO Onderwijs Nederland en u wordt opgenomen in het landelijke Abituriëntenregister.

Registratie bij het Schoolleidersregister

Het diploma Basisbekwaam levert u 15 EC’s op. Op basis hiervan kunt u zich registreren als adjunct-directeur onderwijs (RADO) bij het Schoolleidersregister.

 

Locaties

 Avans+ Breda, 076 5258898 Heerbaan 14-40, 4817 NL Breda Routebeschrijving  Fontys Hogeschool Kind en Educatie Eindhoven, 08850 70700 De Lismortel 25, 5612 AR Eindhoven Routebeschrijving  Hogeschool iPabo Amsterdam, 020 4802963 Jan Tooropstraat 136, 1061 AD Amsterdam Routebeschrijving  Katholieke Pabo Zwolle, 038 4257620 Ten Oeverstraat 68, 8012 EW Zwolle Routebeschrijving

Financiële investering

De opleiding kost € 5.900,-. Kosten voor literatuur en arrangement zijn hierbij niet inbegrepen.

 

Wat zijn de toelatingseisen?

 • U bent minimaal in het bezit van een hbo-bachelordiploma.
 • U beschikt over een geschikte leer-/werkplek waar de werkplekopdrachten uitgevoerd kunnen worden.
 • Daarnaast maakt een ontwikkelassessment en/of intakegesprek deel uit van de plaatsingsprocedure. Hiermee geeft u richting aan uw ontwikkelingsdoelen tijdens de opleiding.

 

Contact

Voor inhoudelijke vragen over de opleiding Basisbekwaam of een vrijblijvend adviesgesprek kunt u contact opnemen met de betreffende locatie waar u de opleiding wilt volgen.

Locatie Breda/Rotterdam/Goes
Avans+
076 – 525 88 98
info@avansplus.nl

Locatie Eindhoven/’s-Hertogenbosch
Fontys Hogeschool Kind en Educatie
08850 75625
fhke-vp@fontys.nl

Locatie Amsterdam/Alkmaar/Utrecht
Hogeschool IPabo
020 – 480 29 63
e.olthof@ipabo.nl

Locatie Zwolle
Katholieke Pabo Zwolle
038 – 425 76 20
centrumvoorontwikkeling@kpz.nl

Studietijd en EC’s

De opleiding duurt nominaal 1 jaar en omvat 420 uur studietijd. Er zijn 18 inhoudelijke studiedagen. De resterende tijd besteedt u aan literatuurstudie, uitvoeren van praktijkopdrachten, onderzoek en het maken van werkstukken.

Het diploma Basisbekwaam levert u 15 EC’s op. Op basis hiervan kunt u zich registreren als adjunct-directeur onderwijs (RADO) bij het Schoolleidersregister.

 

Meer opleidingen bij Magistrum:
 •  Leidinggevende Integraal Kindcentrum

  Met deze opleiding verwerft u de specifieke kennis en vaardigheden waarmee u succesvol kunt functioneren als leidinggevende van een Integraal Kindcentrum. Tevens biedt de opleiding schoolleiders PO de mogelijkheid zichzelf te herregistreren bij het Schoolleidersregister.

 •  Vakbekwaam

  Met de opleiding Vakbekwaam verwerft u de vaardigheden waarmee u succesvol kunt functioneren als directeur van een schoolorganisatie. Ook voldoet u met deze opleiding aan de opleidingseisen van het Schoolleidersregister PO voor inschrijving als registerdirecteur (RDO).

 •  Directeur van Buiten

  Met de opleiding Directeur van buiten verwerft u als zij-instromer van buiten het onderwijs de bekwaamheden waarmee u succesvol kunt functioneren als directeur van een onderwijsorganisatie.